2017

Festivalul de muzică contemporană CLUJ MODERN, ediția a 12-a

Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern și-a propus să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță.

Oferta repertorială a ediției – una din principalele mize ale unei asemenea manifestări – a fost variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală. S-a remarcat programul „DIASPORA – Between Energy and Nostalgy”, un sensibil barometru al prezențelor creative românești disipate în centre de mare anvergură și tradiție culturală ale străinătății – Berlin, Viena, Paris, Montreal, Heidelberg, Los Angeles – dar și paradoxala „străinătate” a Chișinăului.

Un alt program tematic cu tentă insolită a fost intitulat „Ethnochorologhion”, în care un repertoriu coral de factură modernă cu inspirație din folclor s-a intersectat cu piese avangardiste pentru percuție solo, conținând la rândul lor aluzii folclorice. Titlurile celorlalte seri – „Cluj à la carte”, „Strings Only”, Green Thing Ensemble – „Verde”, „Cvartetul Arcadia” au întregit un amplu tur de orizont.

Au fost prezentate lucrări devenite repere clasice ale înnoirii de limbaj și stil ale contemporaneității precum Cvartetul nr. 2 de Arnold Schoenberg sau celebra Ofrandă victimelor Hiroșimei de Krzysztof Penderecki – dar și lucrări în primă audiție mondială ale unor compozitori români – Cornel Țăranu, Ciprian Pop, Cristian Bence-Muk – sau străini – Miklós Csemiczky (Ungaria).

Manifestarea și-a asigurat colaborarea unor forțe interpretative clujene de cel mai înalt nivel: Cvartetul Transilvan, Corul de cameră Cappella Transylvanica, Cvartetul Arcadia, Ansamblul de muzică contemporană AdHOC dirijat de Matei Pop, percuționistul virtuoz Mircea Ardeleanu. Nu au lipsit artiști invitați din străinătate – maestrul saxofonului Daniel Kientzy din Franța, Green Thing Ensemble din Viena, soprana Julia Sitkovetsky din Anglia și foarte tânărul violonist Kristóf Tóth din Ungaria.

Parteneriatul tradițional cu Filarmonica „Transilvania”  a prilejuit un final de festival la altitudinea regalului vocal-simfonic al Orchestrei și Corului Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Nu a lipsit nici în această ediție o zi consacrată reflecției și schimbului de idei asupra muzicii, prin simpozionul internațional al cărui key-note speaker va fi reputatul muzicolog și interpret dr. William Kinderman de la University of Illinois, S.U.A.

Nu a lipsit nici componenta educațională a festivalului, acesta fiind întregit de două cursuri de măiestrie gratuite, susținute de muzicologii William Kinderman (SUA) și Feza Tansug (Turcia).

***

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național  

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri principali:

Institutul Cultural Român

Filarmonica de Stat ”Transilvania”

Parteneri:

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Fundația Sigismund Toduță

Școala doctorală „Sigismund Toduță”

Arhivele Bartók Budapesta

Institutul Polonez

Institutul Francez Cluj-Napoca 

Parteneri media:

Radio România Cluj, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Art Act Magazine, Cluj today, Cluj.com, Clujlife, Clujulcultural.ro, Cotidianul Transilvan, Dispersie, Făclia, Fest.ro, I Like Cluj, Napoca FM, Napoca News, Ora de știri, Orașulcluj.ro, Szabadság, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca